Geest,  Nederlands

HSP: waarom het voelt alsof je niet thuishoort in deze wereld

Lang geleden hebben we in deze wereld allerlei regels gecreëerd. We hebben ze met goede bedoelingen bedacht om orde te scheppen in de chaos die er destijds heerste. Deze regels vertellen ons wat we moeten doen, hoe we moeten leven, welke instructies we moeten volgen, wat is verboden en wat is toegestaan.

Onze grootouders hebben het onze ouders geleerd, onze ouders hebben het ons geleerd en we leren het onze kinderen en kleinkinderen. Generatieslang volgen we deze regels braaf op, zonder ze ter discussie te stellen. We vragen ons niet af of deze regels nog wel goed zijn, maar we volgen ze op, omdat we het gewoonweg niet beter weten.

De voordelen van regels

Soms is het goed om bepaalde regels te hebben. Laten we als voorbeeld de verkeersregels nemen. Ze zijn bedacht om veiligheid van de chauffeurs en de omstanders te waarborgen. Je mag bijvoorbeeld anderen niet in gevaar brengen en je mag niet rijden onder invloed. Het begint pas een probleem te worden als mensen misbruik gaan maken van de regels en als het niet meer om goede bedoelingen gaat, maar om het kwetsen van anderen. Of als mensen bijvoorbeeld uit sterke emoties handelen.

Door ons allerlei gedragspatronen aan te leren en deze toe te passen, zijn we gedistantieerd van onze authentieke eigen ik. Toch zijn er ook mensen onder ons die door de ‘bedrieglijke’ regels heen kunnen kijken…

Prestatiemaatschappij

We leven in een prestatiemaatschappij: een maatschappij waarin je gelukkig moet zijn in een wereld die vooral om succes draait. We moeten fulltime werken en 24/7 bereikbaar zijn voor onze bazen en klanten. Tegelijkertijd moeten we onze partner koesteren, kinderen opvoeden, 15 uur per week sporten, op bezoek gaan bij vrienden en familie, social media bijhouden, een cursus volgen en ook nog eens aan persoonlijke ontwikkeling werken.

We voelen ons niet meer gelukkig. Omdat het allemaal zo geïntegreerd is in ons leven en omdat we het gevoel hebben dat we anders falen, gaan we met de kudde mee. Diep in onze hersens is ergens nog een stukje overlevingsmechanisme overgebleven als restproduct van de evolutie. Er is een stemmetje – ego – dat ons vertelt; het moet, ik wil meer, ik wil beter zijn, ik ben niet goed genoeg en ik mag niet achterblijven.

Door de hele prestatiemaatschappij hebben we geen tijd om ons te vervelen. Hierdoor hebben we te druk om ons belangrijke vragen te stellen en stil te staan bij ons denken, voelen en handelen.

HSP

Mensen die hoogsensitief zijn (HSP), hebben verschillende gaven waardoor ze door de hele façade van de maatschappij heen prikken. HSP’ers zijn niet alleen gevoeliger dan anderen, maar zien daadwerkelijk meer om zich heen. Ze zijn zich bewust van de subtiele signalen, ze ontvangen meer prikkels, en ze horen en zien meer intens. Ze kunnen bijvoorbeeld heel ontroerd raken van een muziekstuk. Wat verder niet betekent dat een ‘niet-HSP’er’ deze kenmerken niet kan hebben. Het gaat vooral om meerdere eigenschappen met bepaalde combinaties die aanwezig zijn in een persoon.

Hoewel sommige HSP’ers ook extraverte trekken kunnen vertonen, zijn ze in het algemeen introvert. Ze hebben een grote innerlijke beleving, zijn graag op zichzelf, hebben diepe interesses, en communiceren liever schriftelijk. Ze hebben voorkeur aan een klein gezelschap en krijgen vooral energie van op zichzelf zijn. Als HSP’ers zich erg op hun gemak voelen, kunnen ze ook extravert overkomen. Het komt vaker voor dat ze te introvert kunnen zijn in de ogen van de extraverten en te extravert in de ogen van de introverten. Ze noemen zichzelf vaker ook ambivert.

HSP’ers raken vaak overweldigd van te veel prikkels. Daarom trekken ze zich terug om op te laden. Ze hebben stilte, rust en tijd nodig om te reflecteren, want dat is ook hun manier om tot conclusies te komen. Omdat ze zich terugtrekken van de sociale omgeving, van de regels en van de hele (prestatie)maatschappij richten ze zich vooral op het denken, voelen en begrijpen, waardoor hun innerlijke wereld sterk is ontwikkeld. Ze weten precies hoe ze in elkaar steken, omdat ze over veel zaken hebben nagedacht en ieder detail hebben geanalyseerd.

De unieke combinatie van al deze kenmerken, voorkeuren en gedragingen van de HSP’ers zorgt ervoor dat ze in staat zijn om overstijgend naar de wereld te kijken en haar te begrijpen.

Ego

Ego is verantwoordelijk voor de prestaties en omdat we in een prestatiemaatschappij leven, speelt het een grote rol. HSP’ers hebben een kleiner ego en gebruiken het vooral als ze het nodig hebben. Ze zien het als een middel om te overleven of werken aan zichzelf. HSP’ers hebben het moeilijk in deze wereld, omdat ze niets met de prestatiegerichte maatschappij hebben. De beslissingen die ze nemen zijn gemaakt met het hart en niet met het ego. Dat botst dan ook met de huidige maatschappij die vooral een ‘kijk naar me’ houding heeft.

HSP’ers laten het ego-denken voor wat het is; enkele opkomende gedachten die weer voorbijgaan en weinig toegevoegde waarde hebben. Terwijl in deze maatschappij veel mensen de neiging hebben om zichzelf met het ego te identificeren. Dit, omdat ego lastig is te herkennen. Ego laat zichzelf zien door te zeggen: ik wil, ik ben, ik heb. HSP’ers zijn van nature zelfbewust en durven te (h)erkennen wat ze zien en voelen.

HSP’ers worden niet begrepen door de mensen met een groot ego. Hierdoor hebben ze vaker conflicten. Veel mensen zijn op zoek naar geluk buiten zich; een nieuwe auto, relaties, succes, status, prestige en noem maar op. Hierdoor zijn ze afhankelijk van de buitenwereld die hun steeds meer verlangende behoeften moet voeden. HSP’ers zijn hier eigenlijk het tegenovergestelde van. Dit kan voor wrijvingen zorgen, waardoor ze zich onbegrepen kunnen voelen.

In het algemeen zijn veel mensen bang om diep te voelen; ze zijn bang voor verborgen trauma’s die naar buiten kunnen komen. Met het ego proberen ze zichzelf te beschermen. HSP’ers zijn niet bang in het aangaan van een diepe connecties met zichzelf, omdat ze dat juist nodig hebben om zaken te verwerken en de wereld te begrijpen. Ze kunnen het ego ‘uitzetten’ om aan zichzelf te werken. Omdat HSP’ers zichzelf vaak goed kennen, herkennen ze deze gevoelens ook bij anderen wat hen tot uitstekende mensenkenners maakt. HSP’ers weten precies waarom mensen bepaald gedrag vertonen en kennen de functie van het ego van binnen en buiten.

Lees ook: Waarom een gelukkig leven begint met deze twee drijfveren

Voorlopers van een nieuw bewustzijn

Een HSP’er is op spiritueel gebied goed ontwikkeld en is de voorloper van een nieuw bewustzijn. Dit kan weleens eenzaam aanvoelen. De vraag ‘ben ik de enige?’ komt dan ook regelmatig voor. Ben je een HSP’er? Dan ben je een uniek en spiritueel persoon die precies weet hoe alles in elkaar zit. Je ziet dat de wereld bestaat uit verschillende regels en je voelt dat de regels niet allemaal goed zijn voor ons. Je ziet dat deze prestatiemaatschappij erg op de buitenkant gericht is, terwijl je weet dat het geluk van binnenuit uitkomt.

Je bent zorgzaam, creatief, je voelt sferen en mensen goed aan. Je weet precies wanneer iets niet klopt. Doordat je innerlijke wereld zo sterk ontwikkeld is ben je bewust van je eigen emoties en gedachten. Je weet dat ego een functie heeft om je te beschermen, dus je gaat er dan ook efficiënt mee om. Je identificeert je er niet mee. Je waardeert mooie dingen, maar geeft weinig om status of materiële zaken, omdat je weet dat waardering, respect en erkenning niets met de materiële wereld te maken heeft.

Weet dat je niet alleen bent. Weet dat er meer mensen zijn zoals jij die zichzelf op achtergrond houden, omdat ze niet de behoefte hebben om zichzelf te laten zien. Je bent niet zwak, je bent juist sterk en hebt geen behoefte om dat aan iemand te bewijzen. Er is een reden voor je gaven; je bent namelijk degene die anderen moet leiden naar dit nieuw bewustzijn.

Er komt een moment dat we er klaar voor zijn, omdat we beginnen in te zien hoe deze wereld in elkaar zit. We verplaatsen ons naar een hoger niveau en we hebben je hulp nodig. Over een tijdje weten we dat onze prestatiemaatschappij ons niet meer gelukkig maakt, want we worden moe en krijgen steeds vaker een burn-out. We gaan steeds vaker onze (innerlijke) rust opzoeken in de chaos van alledag. We gaan onze innerlijke wereld steeds beter begrijpen. We gaan onszelf en elkaar volmondig accepteren en we worden de baas over onze ego’s.